Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ




Έναν χρόνο απλήρωτα δεδουλευμένα στο ωδείο Αθηνών!
Το Ωδείο Αθηνών τρώει τα παιδιά του!

Το πρώτο μουσικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα της νεότερης ηπειρωτικής Ελλάδας,
ο "Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος <Ωδείον Αθηνών>"
ιδρύθηκε το 1871 με πρωτοβουλία φιλομούσων της εποχής,
μεταξύ των οποίων και ο τότε πρωθυπουργός Α. Κουμουνδούρος,
με σκοπό την καλλιέργεια της δραματικής και της μουσικής τέχνης στη χώρα.
Σημαντικές προσωπικόττηες του χώρου πέρασαν από τους κόλπους του όπως οι Σπύρος Σαμάρας, ο Δημήτηρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Αλεξάνδρα Τριάντη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Δημήτρης Σγούρος και άλλοι πολλοί.

Το Ωδείο στεγάστηκε αρχικά στο κτίριο της οδού Πειραιώς 35,
το οποίο χτίστηκε το 1832 από τον Βλαχούτση,
αλλά υπέστη μετατροπές από τον διάσημο Τσίλλερ,
για να μπορέσει να λειτουργήσει ως Ωδείο, ο οποίος έκανε και την προσθήκη του θεάτρου.



Σήμερα στεγάζεται στη συμβολή των οδών Βασ. Κων/νου, Βασ. Γεωργίου Β' (17-19) και Ρηγίλλης, σε καλλιμάρμαρο αρχιτεκτόνημα του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, μετά από δωρεά στο Δημόσιο του παλαιού κτιρίου της Πειραιώς.



Η δωρεά έγινε με τρεις όρους:

α: Το Δημόσιο να σβήσει τα χρέη του Ωδείου προς αυτό,
β: να αποπερατώσει το νέο κτίριο (δεν έχει γίνει έως σήμερα) και
γ: εις το διηνεκές να επιχορηγεί και να καλύπτει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για μισθοδοσία και ανελαστικές δαπάνες.

Επίσης το Ωδείο παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού προς χρήση για σκοπούς της μουσικής τους χώρους, που σήμερα στεγάζεται το ΕΜΣΤ (περίπου 2000 τμ).



Από την άλλη το Δημόσιο οφείλει να συμμετέχει σε όλα τα ΔΣ του Ιδρύματος με έναν εκπρόσωπο του ΥΠΠΟΤ και έναν του Υπ. Οικονομικών και να καταρτίζουν από κοινού τον προϋπολογισμό, γεγονός που σπανίως έχει συμβεί.

Το πρώτο 35μελές ΔΣ του 1871 περιέλαβε στις τάξεις του ορισμένα από τα πιο σημαίνοντα πρόσωπα της πρωτεύουσας.
Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιδρύματος κατά την πρώτη περίοδο ασκήθηκε από τον έφορο και καθηγητή του Ωδείου Α. Κατακουζηνό ώς το 1890 που ανέλαβε ο Γ. Νάζος.

Στη νεότερη ιστορία του διευθυντής ήταν ο Μ. Παλλάντιος (1962-1986) και από το 1987 ως σήμερα ο και καθηγητής πιάνου,απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου και από το 2006 και Πρόεδρος του 7μελούς πια ΔΣ, Άρης Γαρουφαλής.

Το 1983 η Πολιτεία πρότεινε στη διοίκηση του ωδείου την κρατικοποίησή του, μα η απάντηση ήταν αρνητική!!!!

Το 2006 ο Σύλλογος Διδασκόντων περιελάμβανε 80 άτομα (από 100 που ήταν παλαιότερα, αφού ήδη είχαν γίνει απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις) και περίπου 20 άτομα ήταν το διοικητικό προσωπικό.
Την ίδια χρονιά ζητήθηκε από το διδακτικό προσωπικό να λύσει τη ΣΣΕ αορίστου χρόνου και να γίνουν νέες ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού από τη διεύθυνση θεωρήθηκε η ύπαρξη συλλογικής σύμβασης η αιτία των οικονομικών προβλημάτων του Ωδείου.
Φυσικά η απάντηση ήταν αρνητική.
Το Ωδείο,λοιπόν, θεωρώντας ως αιτία του κακού την ύπαρξη συλλογικής σύμβασης -υπογεγραμμένης ίσως από ιδρύσεώς του- επιδίδεται σε ομαδικές απολύσεις ανθρώπων, που έγραψαν την ιστορία του και δούλεψαν εκεί σαν είλωτες, αδιαμαρτύρητα για τις χρόνιες καθυστερήσεις της καταβολής των δεδουλευμένων, που έβγαλαν γενιές και γενιές μαθητών!


Στα 4 αυτά χρόνια έχουν απολυθεί ή συνταξιοδοτηθεί 23 διδάσκοντες με ΣΣΕ, ενώ έχουν προσληφθεί έως σήμερα 50 περίπου διδάσκοντες με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ποσοστά 85% επί των διδάκτρων ανά μαθητή ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι άν και οι απολύσεις και προσλήψεις έγιναν, όπως διατείνεται η Διεύθυνση, για να μειώσουν τα έξοδα του Ωδείου, η τακτική αυτή απέτυχε παταγωδώς.
Από το 2006 έως σήμερα η μισθοδοσία έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου και το ΙΚΑ κατά 90%περίπου ενώ η μείωση του προσωπικού με ΣΣΕ έφτασε το 30%!!!!
Όμως οι απολύσεις προκάλεσαν αποζημιώσεις και μάλιστα υψηλότατες, αφού ούτε η αρχή της πρόνοιας του εργοδότη δεν τηρήθηκε και απολύθηκαν εργαζόμενοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, ακόμη και πολύτεκνοι, όπως ο διευθυντής οικονομικών με 8 παιδιά ή καθηγητής τρίτεκνος κλπ
Αλλά οι απολύσεις προκάλεσαν και δικαστήρια χαμένα για το Ωδείο
άρα νέες αποζημιώσεις.
Και τις απολύσεις ακολούθησαν σωρηδόν νέες προσλήψεις (όπως είπαμε παραπάνω 50 άτομα περίπου έως σήμερα) με ποσοστό 85% επί των διδάκτρων για κάθε νεοπροσληφθέντα και μόνο 15% για το Ωδείο!
Και τις απολύσεις και τις προσλήψεις ακολούθησε τραπεζικός δανεισμός.
Όλα αυτά δεν μπορούσαν παρά να επιβαρύνουν τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό του Ωδείου και να μεγαλώσουν την μαύρη τρύπα.

Το Υπουργείο από την άλλη, επί σειρά ετών δίνει πάντα λιγότερα από αυτά, που η διεύθυνση αιτείται, με αποκορύφωμα φέτος και ενώ γνωρίζει ότι οι οφειλές σε μισθοδοσία ξεπερνούν τις 800000 ευρώ, να δώσει το ποσό των 850000 ευρώ!!!!!
Τι θα πρωτοκαλύψουν με αυτό το ποσό;
Τις οφειλές 12 μισθών στο προσωπικό;
Τις οφειλές στο ΙΚΑ;
Τις οφειλές στα δάνεια;
Ή τις νέες προσλήψεις που κάνει συνεχώς η διεύθυνση;
Ή τα τρέχοντα έξοδα;
Ή την τρέχουσα μισθοδοσία;
Η μηνιαία δόση του προϋπολογισμού αρκεί μόνο για το ΙΚΑ και τις δόσεις του διακανονισμού για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τίποτα δεν μένει για μισθοδοσία!!!!

Για την πλειοψηφία των εργαζομένων εκεί, ή μάλλον...για όσους απέμειναν μετά τις ομαδικές απολύσεις... το ωδείο Αθηνών είναι δεύτερο σπίτι, αφού εκεί σπουδάσαμε εκεί σπουδάζουν τα παιδιά μας, εκεί διδάσκουμε.

Όμως τα τελευταία χρόνια το διδακτικό προσωπικό εργάζεται αμισθί!
Τελευταία καταβολή μισθού για τον μήνα Αύγουστο του 2009!!!!


Από τον Άννα στον Καΐάφα, μας ξαποστέλνουν διεύθυνση του Ωδείου και Υπουργείο, με αποτέλεσμα σήμερα ένα χρόνο απλήρωτοι να κινδυνεύουν άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους, να οφείλουν στις τράπεζες, να είναι άρρωστοι και να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα τους.

Παρ' όλα αυτά σαν ρομαντικοί, ιδεολόγοι ή ηλίθιοι Δον Κιχότηδες για το καλό των παιδιών και του ίδιου του Ωδείου, το διδακτικό προσωπικό συνεχίζει να διδάσκει ανελλειπώς!

Έκκληση κάνουμε στον Υπουργό, να καλύψει τους οφειλόμενους μισθούς με έκτακτη επιχορήγηση, μας το οφείλει, ας μην ξεχνάμε, βάσει της σύμβασης
και από κει και πέρα ας βάλει τάξη στα οικονομικά του Ωδείου με την παρουσία των εκπροσώπων της η πολιτεία.

Αλλά ας μην παίζουν το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού στις πλάτες αθώων εργαζομένων!
Και το χειρότερο, ακόμη και σήμερα που μιλάμε, ο διευθυντής μας και πρόεδρος του ΔΣ του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου Ωδείο Αθηνών μα και καθηγητής με τόσες οφειλές στην πλάτη του, μας δήλωσε πως προσλαμβάνει από 1/7/2010 νέο γραμματέα για το Ωδείο, κάποιον μαθητή του
και ενώ διαθέτει ήδη περίπου 18 άτομα διοικητικό προσωπικό
και προσωπική γραμματέα!


Ακούς Κύριε Γερουλάνε;








...Η Νορούζ μας... καθόλου δεν συμμερίζεται τον πόνο μας...

Συλλογή υπογραφών εδώ!!!

Αν δεν μπορέσετε να υπογράψετε άμεσα, παρακαλώ ξαναπροσπαθείστε αργότερα, γιατί πιθανόν να μην έχει ενεργοποιηθεί ακόμη...
photos 1, 5, 6 by nelly
2, 3, 4 by διαδίκτυο...

31 σχόλια:

Roadartist είπε...

Δύσκολα τα πράγματα.. Ακούγεται πως μπορεί να κλείσει το Ωδείο, ελπίζω όχι.. Θα είναι τραγικό από κάθε άποψη..
Λάθη χρόνων, ακατάλληλοι άνθρωποι σε θέσεις τόσο σημαντικές...... Εύχομαι να φτιάξουν όλα.. Ο Γερουράνος δε νομίζω να ακούει..

Να ευχηθώ καλό καλοκαίρι παρόλα αυτά!

{.πavλος.} είπε...

Nelly mou...elpizw na ftiaksei h katastash...dyskola ola...exoun ksepoulisei ta panta...o "politismos" ths mizas...ksodeyoun polla xrhmata deksia kai aristera pou na meinoun etsi xrhmata gia to wdeio kai ola ta alla idrymata pou mas prosferoun politismo.

filia polla kai agkalia.

Margo είπε...

Ακόμη και σήμερα προσλαμβάνει νέο γραμματέα!!!
Ακόμη και σήμερα δεν έχει κουνηθεί τρίχα από το κεφάλι τους. Όσο και να θέλω να είμαι αισιόδοξη δεν μπορώ, με όλους αυτούς τους αδιάφορους, ανίκανους φαγάδες.. αν κλείσει το ωδείο θα είναι τραγικό, δεν μπορώ να το φανταστώ!!!
Όμως όσα περιγράφεις δείχνουν ήδη κάτι τελειωμένο! Πώς θα εξυγιανθεί αυτό το αλαλούμ; Κάπως έτσι είναι και τα οικονομικά όλης της χώρας, γι αυτό δεν μας βλέπω να γλιτώνουμε το ξεπούλημα αφού κανείς δεν τολμά να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του.
Ο περισσότερος κόσμος είναι διακοπές, όμως όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει το Σεπτέμβρη.
Το πιο περίεργο καλοκαίρι φέτος..

Καλό ξημέρωμα Νέλλη μου

zeidoron dtsoukas είπε...

Σε 14 μέρες κλείνετε ένα χρόνο απλήρωτοι αγαπητή Νέλλυ!
Υποθέτω πως οι διοικούντες το Ωδείο και κάποιοι ημέτεροι σίγουρα εισπράττουν τα δικά τους.Είχαν δίκιο οι παλιοί που έλεγαν όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος!Εχει και η κοροϊδία τα όριά της.Δεν ξέρω τι να πω,οι ευχές δεν τρώγονται.
Να είστε καλά και συ κι η οικογένειά σου!

Epicuros είπε...

Εκτός από αυτά που, πολύ σωστά, γράφεις, ωςπεραστικός από τον χώρο, έχω να παρατηρήσω ότι ο περιβάλλων χώρος είναι αφρόντιστος. Πολλά σκουπίδια, καχεκτικά φυτά, σπασμένα μάρμαρα και γενικώς φανερή η έλλειψη φροντίδας και συντήρησης. Κρίμα!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Ελπίζω το Ωδείο Αθηνών να μην κλείσει,είναι αυτονόητο...
Με τράβηξε η φωτό της Νορούζ,τι νάζι,τι σκέρτσο,τι μαργιολιά!...
:)
Και σημασία να μη δίνει στα τεκταινόμενα...Αλλά ίσως και επειδή ξέρει κάνει ότι δεν ξέρει...
:)
Είναι πανέξυπνες οι γάτες.
Δώσε της ένα χαδάκι πίσω από τ αυτάκια!Αυτές οι γάτες,λέει,φέρνουν τύχη - έτσι,τουλάχιστον,έχω ακούσει από τους Γερμανούς.
Καλό καλοκαίρι,Νέλλυ,να σαι καλά κι εσύ κι αυτοί που αγαπάς!

meril είπε...

Αγάντα Νέλλυ!

Δυνατά και χωρίς ούτε μισό βήμα πίσω για το δίκιο σας...

Κι εύχομαι όλα να γίνουν

logia είπε...

@Roadartist

έτσι ακούγεται;
Πώς θα κλείσει;
Κατ' αρχήν έχει μεγάλη περιουσία σε ακίνητα από κληροδοτήματα, που όπως μας λέει η διεύθυνση μένουν ανεκμετάλευτα...
Κια ποιός θα το κλείσει;
Ποιός θα πάρει τέτοια ευθύνη επάνω του;
Ο διευθυντής και πρόεδρος και πανταχού παρόν ή το υπουργείο;
Ο Παλλάντιος απείλησε κάποτε πως θα το κλείσει, αλλά έκανε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου γιαυτό και το κακό δεν έγινε γιατί κάποιων τα αυτιά ίδρωσαν...
Αλλά βέβαια ήταν ο Παλλάντιος...
Εμάς σήμερα η διεύθυνση ταμπουρωμένη πίσω από ένα γραφείο στέλνει απλώς χαρτιά...
έτσι διεκδικούμε;
έτσι πετυχαίνουμε;

logia είπε...

@ {.πavλος.}

Παύλο
όλα ξεπουλημένα
και εξοργίζομαι
που γυρνάμε 100 χρόνια πίσω , μην πω και πιο πίσω, σε έναν εργασιακό Μεσσαίωνα
Το χειρότερο όμως είναι πως δεν περίμενα ποτέ από έναν άνθρωπο της τέχνης, σαν τον διευθυντή και πλέον και πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών, έναν πιανίστα που θεωρούσα πως έχει ευαισθησίες, να λειτουργεί σαν τον πιο σκληρό κεφαλαιοκράτη (κάνοντας κουμάντο σε ξένη περιουσία γιατί εκεί βρίσκεται ως διαχειριστής και όχι ως ιδιοκτήτης, ας μην το ξεχνάμε) σαν τον πιο ανάλγητο εργοδότη, μετατρέποντας ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε επιχείρηση και μάλιστα ζημιογόνα...
Περίμενα από αυτόν να έχει ευαισθησία απέναντι στους συναδέλφους του, απέναντι στους συνεργάτες του, απέναντι σε όσα έχει προσφέρει το διδακτικό προσωπικό τόσα χρόνια εκεί μέσα...

logia είπε...

@Margo

ναι Margo μου, ακόμη και σήμερα προσλαμβάνει τον μαθητή του για γραμματέα...
και μόνο αυτό;
και της γραμματέως προσλαμβάνουμε φιλαράκια...

έπρεπε όμως να το περιμένουμε,
γιατί και στην ΚΟΑ όταν ήταν διευθυντής, λίγο πριν φύγει προσέλαβε τον ανηψιό του και την ανηψιά συνεργάτη του...
άσε μην πιάσω αυτό το θέμα
όλη η διοίκηση της ΚΟΑ γεμάτη... ανήψια, κόρες, βαφτιστήρια, γιούς και όλοι οι βαθμοί συγγένειας, σχεδόν για κάθε διευθυντή...

logia είπε...

@zeidoron

δεν μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο και δεν το γνωρίζω κιόλας...
όμως γνωρίζω, πως ο διευθυντής και πρόεδρος έχει και μισθό ως διευθυντής και μισθό ως καθηγητής και μάλιστα με τη ΣΣΕ που πολεμάει...
(δεν πιστεύω όμως οτι τα παίρνει)
και η ιδιαιτέρα έχει δυο μισθούς ή αλλιώς, πήρε έναν μισθό αύξηση μετά την απόλυση εξαιρετικής συναδέλφου...
Υπάρχει όμως και νομικός σύμβουλος ο οποίος αμείβεται μηνιαίως για να βρίσκει τρόπους απολύσεων και νέων προσλήψεων...

logia είπε...

@Epicuros

και πού να δεις και τις τουαλέττες..
απορώ πώς κανένας γονιός μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καταγγελία!!!

Όμως το γραφείο της διεύθυνσης είναι super, με τους καναπέδες τις Μπαχάουερ και πανάκριβους πίνακες, κλιματισμό κλπ ενώ οι άνθρωποι στις τάξεις βράζουν...
βέβαια φέτος γυαλίστηκαν τα μάρμαρα και αλλάχτηκαν οι μοκέτες και έγιναν και άλλες καλλωπιστικές εργασίες στο εσωτερικό, προκλητικές όμως, όταν σου χρωστούν ένα χρονο μισθούς...

logia είπε...

@Όλα θα πάνε καλά

Η Νορούζ δείχνει την ίδια αδιαφορία με αυτούς που θα έπρεπε να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, και κάποιοι με τη "σκούπα και το κόκκινο φαράσι" μας πετούν εκτός ωδείου σαν σκουπίδια
και κάποιοι άλλοι "τρία πουλάκια κάθονταν" δεν έχουν ιδέα του πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα...

logia είπε...

@meril

αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια...
σήμερα έμαθα οτι και κάποιο γκρουπ στο facebook μαζεύει υπογραφές για μας...

logia είπε...

@zeidoron
χρόνια πολλά για τον γυιό σου!

να τον χαίρεσαι
καλότυχος να είναι
και ευτυχισμένος!

ξέχασα να στο πω πριν...
δεν έχεις σχόλια στη σελίδα σου ή εγ΄ψ δεν τα βρίσκω;

Μάρκος είπε...

Αν μπορoύμε υπογράφοντας να αλλάξουμε μια τέτοια ντροπιαστική κατάσταση, τότε ειναι το λιγότερο που θα κάνουμε. Καλή δύναμη και πάλι Λόγια...

Μ είπε...

Ντροπή, ντροπή, ντροπή!!!!
Δεν ξέρω τι άλλο να πω, ειλικρινά έγινα έξαλλη μ' αυτά που διάβασα!
Εύχομαι από καρδιάς να βρεθεί λύση Νέλλη μου!

Νimertis είπε...

διάβασα με πολλή προσοχή την ανάρτησή σου... συνεχίστε τον αγώνα σας Νέλλυ... δεν μπορεί για πάντα να επικρατεί ούτε το άδικο ούτε το παράλογο... ακόμη και στην Ελλάδα

Poet είπε...

Δήλωσα κι εγώ συμμετοχή στο γκρουπ του facebook και σας εύχομαι επιτυχία στον δύσκολο αγώνα σας, Νέλλη μου. Καλό κουράγιο !

Τσαλαπετεινός είπε...

Μόλις αναδημοσίευσα αυτούσιο το πόστ σου- χωρίς να σε ρωτήσω...

Καλή δύναμη στον αγώνα σας !

dodo είπε...

Το διάβασα ολόκληρο με προσοχή και με θλίψη, δεν ξέρω τί να πρωτοσχολιάσω, το Ωδείο Αθηνών έχει γράψει ιστορία στην μουσική εκπαίδευση τής νεότερης Ελλάδας, κρίμα... κρίμα...

Anastasios είπε...

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, μέσα στην εποχή της ξεγνοιασιάς, να διαβάζουμε αυτά τα τόσο αρνητικά και στενάχωρα νέα.

Εύχομαι οι ευχές κι οι προσευχές μας να φέρουν άμεσα μια μεγάλη αλλαγή πορείας.

Αμήν. Γένοιτο.

logia είπε...

@Μάρκο
απ' οτι μου είπαν τα παιδιά, θα τις στείλουν στον Υπουργό
Μακάρι να πάρει διάσταση το θέμα και να συστρατευτούν μαζί μας άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών...

logia είπε...

@Μαργαρίτα σε ευχαριστώ

η εικόνα είναι από κινητοποίηση των καθηγητών και σπουδαστών στο ΥΠΠΟΤ
και η αλήθεια είναι οτι γιασ πρώτη φορά βγήκαμε έστω και δειλά από το καβούκι μας
καταλαβαίνεις οτι έφτασε πια ο κόμποε στο χτένι...

logia είπε...

@nimertis

σε ευχαριστώ

το άδικο και το παράλογο βασιλεύει παντού
αν προσπαθούσαμε ο καθένας με τον τρόπο του
ο καθένας στον τόπο του
στο χώρο του
θα συνθέταμε ένα μεγάλο παζλ ανθρώπων που αντιστέκονται στην αδικία...

logia είπε...

@Poet

σε ευχαριστώ
ελπίζω να περάσουν και άλλοι

logia είπε...

@Tσαλαπετεινός

σε ευχαριστώ

δεν χρειάζεται ερώτηση για την βοήθεια

logia είπε...

@dodo
καμιά φορά μια απλή λέξη όπως ¨κρίμα" τα λέει όλα...

logia είπε...

@Αnastasios

Π. Αναστάσιε
αμήν

από το στόμα σου και στων υπουργών το αυτί
κι ας μην χρειαστεί να φτάσουμε και στου Θεού
για τα αίσχη των ανθρώπων

Ρήγας είπε...

Γειά σου Νέλλυ
Το πρωί θα βάλω κι εγώ μια ανάρτηση με παραπομπή εδώ και στις υπογραφές...
Δεν ξέρω τι άλλο να πω παρά μόνο καλό κουράγιο...
Έστειλα (τη δική σου ανάρτηση, εδώ) και σε 4 εφημερίδες...
Καλό βράδυ, καλό ξημέρωμα γενικώς...

logia είπε...

@ΡΗΓΑΣ

σε ευχαριστώ πολύ
να είσαι καλά!!!
κάθε κινητοποίηση χρήσιμη!!!