Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ-ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΛΤΟΥ ΛΟΓΙΑΔΗ

Προς  Πρόεδρο και Δ.Σ. της Ορχήστρας των Χρωμάτων

Κοινοποίηση : Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο

                           Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχο Χυτήρη

Αθήνα,  3  Ιουνίου 2011Αξιότιμοι κύριοι,

Με αυτή μου την επιστολή θέλω να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μια θέση που υπηρετώ με αφοσίωση εδώ και 20 χρόνια. Ο λόγος της παραίτησής μου είναι πως δεν διαθέτω άλλες ψυχικές αντοχές για να φέρω σε πέρας το έργο της ορχήστρας, όπως ορίζουν το καταστατικό και οι στόχοι του ιδρυτή της.

 Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπήρξε έργο ζωής για μένα και πράγματι πίστευα ότι θα τελειώσω την καριέρα μου σ’αυτήν. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Η ταλαιπωρία που έχει υποστεί η Ορχήστρα όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτεία και η επί της ουσίας αδιαφορία των Υπουργών Πολιτισμού από την ίδρυσή της έως σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αβάσταχτη για τους εργαζόμενους σ’αυτήν. Παρά τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς (ο απλός μουσικός αμοίβεται με 650 ευρώ μηνιαίως) και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, η μέχρι τώρα καλλιτεχνική παρουσία της Ορχήστρας αποδεικνύει την αφοσίωση και την πίστη στα ιδανικά του ιδρυτή της τόσο από τούς παλαιότερους μουσικούς που τον «ζήσανε» όσο και από τους νεώτερους που συνεχίζουν πάνω στην ίδια «φιλοσοφία» που ενσάρκωνε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η αντοχή όλων μας όμως έφτασε στα όριά της.

Ο παράνομος μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ για το 2011 καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης, η οποία πλέον θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους προς το ΙΚΑ, έχουν οδηγήσει το μόνιμο δυναμικό και τους εκτάκτους συνεργάτες της Ορχήστρας σε απελπισία.

Παράλληλα η απόφαση του ΥΠΠΟΤ για ένταξη της Ορχήστρας στην ΕΡΤ, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού, χωρίς χρονικό προσδιορισμό και ακριβείς προδιαγραφές. Επιπλέον, η ασάφεια και οι αντικρουόμενες απόψεις του Υπουργείου σχετικά με τους όρους της ένταξης έχουν επιτείνει την ανησυχία όλων για το μέλλον της Ορχήστρας και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να σώσει την Ορχήστρα των Χρωμάτων διατηρώντας τη φυσιογνωμία της και τον αριθμό των 40 μονίμων μουσικών.

Κάτω από αυτές της συνθήκες νιώθω ότι αποτελεί χρέος μου προς τον ιδρυτή της Ορχήστρας να υποβάλλω την παραίτησή μου, γνωρίζοντας ότι ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει συναδέλφους του μουσικούς σε αυτή την απελπιστική κατάσταση.

Οι υπεύθυνοι  ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.Με αξιοπρέπεια,Μίλτος Λογιάδης


26 σχόλια:

ΜAΡΙΑ ΔΡΙΜΗ είπε...

Νέλλυ,
καλησπέρα. Το περίμενα, αλλά άλλο είναι να το βλέπεις να συμβαίνει. Επρόκειτο να δω την Ορχήστρα μεθαύριο. Ποιος ξέρει αν θα γίνει η συναυλία.... Κοινοποιώ την ανάρτηση αυτή.
Και σ' άλλα με υγεία...

Stefanos Nasos είπε...

έτσι είναι η αξιοπρέπεια Νέλλη;
περίμενε να δεις τί έρχεται...

logia είπε...

Στέφανε τι εννοείς; Εχω κατανοήσει κάτι λαθος; με τρομάζεις....

logia είπε...

@Μαρία Δρίμη
το μεσημέρι στη δουλειά έμαθα για τον Λογιάδη και λίγο μετά πληροφορήθηκα την λίστα του Πάγκαλου που περιλαμβάνει στους υπο κατάργηση οργανισμούς το Ωδειο Αθηνών, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το ΕΤΟΣ της ΚΟΘ. το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και πολλά πολλά ακόμη...

Αλλά ένα δεν μπορώ να καταλάβω: Πώς το ωδειο Αθηνών έγινε ξαφνικά δημόσιο; Ενα ωδείο που ανήκει σε έναν σύλλογο τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο Ωδείο Αθηνών, του οποίου η γενική συνέλευση εκλέγει ΔΣ και το ΔΣ εκλέγει Πρόεδρο και προσλαμβάνει και απολύει προσωπικό????

Christina V. είπε...

Δεν ξέρω πόσο πόνο μπορεί ν' αντέξουμε ακόμα... Όλα αυτά είναι πληγές σε ένα σώμα που από καιρό νοσεί... Και δεν ξέρω με τι θα μείνουμε πια. Πώς επιτρέψαμε να φτάσουμε μέχρι εδώ; Και πώς θα ξαναστήσουμε ότι χάνουμε; Δεν μπορώ ούτε κουράγιο να μας πω...

meril είπε...

πραγματικά δύσκολο να πω οτιδήποτε...
Ακόμα ένα πλήγμα...

Stefanos Nasos είπε...

οι συναυλίες ακυρώθηκαν...

kariatida62 είπε...

Μα τι να μας πει τώρα και ο Αρχιμουσικός της Ορχήστρας των Χρωμάτων ...και αρωμάτων!
Να πεθάνει...να πεθάνει κι'αυτός και η Ορχήστρα του και τα χρώματα που θέλει να βάφει ντε και καλά τις καρδιές των ανθρώπων για να μπορέσουν να ζήσουν οι τράπεζες, η ντόπια και η διεθνής πλουτοκρατία των παγκοσμιοποιητών!
Δεν είναι παγωγική η ορχήστρα, δεν φέρνει το κέρδος της υψηλής τεχνολογίας, επομένως τι να τους κάνουμε όλους αυτούς τους κοπρίτες χαραμοφάιδες θολοκουλτουριάρηδες που ζουν εις βάρος του ελληνικού λαού?

Μη φοβάσαι καλέ!!! Δεν χτυπήθηκα απο τον υιό της χολέρας!!!
Απλά σου τα μάζεψα όλα όσα λένε οι πουλημένοι οσφυοκάμπτες στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο μέσω των απολυταρχικών κυβερνήσεων που επιβάλλουν στους λαούς!
Καλή σου μέρα...
Μεγάλη μου η χαρά που είδα να επιστρέφεις με αυτά και τα κείνα λόγια σου!
Φιλιά πολλά

H.Constantinos είπε...

Υπό κατάργηση είναι και ολόκληρη η χώρα...

;Alkis Pan. είπε...

Τελικά τι θέλουν κάποιοι;
Να καταργηθεί η συμφωνική μουσική, επειδή προφανώς δεν συνάδει με την καθ' ημας Ανατολή; Καλώς. Αφήνουμε Ευρώπη, ευρώ, δραχμή (και αυτή θυμίζει κάτι όμορφο και ποιοτικό) και επιστρέφουμε στον πρωτογονισμο ιθαγενών της Αφρικής, με λαική μουσική απο καλαμένιους αυλούς και κρουστά από βότσαλα. Το εμπόριο φυσικά θα γίνεται με ανταλλαγή προιόντων. για Πλάτωνα, Χέλντερλιν, Μπετόβεν, Μάλερ, Ξενάκη, Έλιοτ, Χρήστου και άλλα μιάσματα είμαστε τώρα; Φίλε Μίλτο, κοινή η προσπάθεια. μπόρα είναι, θα περάσει.Το καλό θα επικρατήσει.

ξωτικό είπε...

Nέλλη ΜΟΥ !!!
Όταν δεν προβλέπεις οτι μια μικρή πληγή θα μολυνθεί ,κι αν όταν μολυνθεί δεν κάνεις τίποτα θα γίνει γάγγραινα κι όταν και τότε αργήσεις να αρχίσεις θεραπεία θα αναγκαστείς να κόψεις το πόδι ή τα πόδια ή και τα χέρια ... κι όταν σου κόβουν το πόδι ουρλιάζεις έστω κι αν σου λένε πως μόνο έτσι θα σωθεί η ζωή σου.......
Τώρα τι να ευχηθώ ;;; να μην αρχίσουν να το κόβουν σιγά σιγά και με σκουριασμένο πριόνι....
ή ν'αρχίσει να βρέχει ρούμι.....

dodo είπε...

Πολύ λυπούμαι...

Μαργαρίτα είπε...

Ούτε ντροπή ούτε φιλότιμο υπάρχει πια σ' αυτή τη χώρα...
Διαλυθήκαμε...
Μας διαλύσανε δηλαδή...

Μικρές ανάσες είπε...

Ένας ένας αποχωρούν.... και που είσαι ακόμα...

logia είπε...

@Christina V
ο χώρος μας πλήττεται όπως και κάθε 'αλλος χώρος στην Ελλάδα

logia είπε...

@meril
είναι πάνω απ' 'όλα η αβεβαιότητα...

logia είπε...

@Stefanos Nassos

έμαθα...

logia είπε...

@kariatida62
μια χαρά δίνεις το στίγμα, το χρώμα, το άρωμα/μάλλον τη μπόχα της εποχής...
επιστρέφω με δεκανίκια όπως βλέπεις
και
δεν καταφέρνω να είμαι συνεπής
ούτε να βολτάρω από τους κήπους σας...

logia είπε...

H.Constantinos
τελικά χάσαμε και τα αυγά και τα πασχάλια
δεν ξέρουμε τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο,
τι αναγκαίο και τι περιττό
κοντεύουμε να ξεχάσουμε από πού ξεκινήσαμε και που πάμε
σαν να παίζουμε 10.000.000 Ελληνες ρώσσικη ρουλέτα

logia είπε...

@Alkis Pan

φίλε που μάλλον είσαι και συνάδελφος
καλά τα λες, αλλά εμείς τα λέμε και μεις τα ακούμε
γιατί τα άλλα αυτιά είναι βουλωμένα ερμητικά...

logia είπε...

@ξωτικό
να ευχηθείς να βάλουμε μυαλό...

logia είπε...

@δοδο

αναμένουμε και τι θα ακολουθήσει...

logia είπε...

@Μαργαρίτα

διαλυθήκαμε νομίζω...

logia είπε...

@Μικρές Ανάσες

αυτό το "και πού είσαι ακόμα"
είναι το μαχαίρι που ξύνει την πληγή καθημερινά

Poet είπε...

Μήπως υπάρχει κάπου λίγο φως, κάποια ανάσα; Πόσο ακόμη θα αντέξουμε αυτή την κατάθλιψη;

Άιναφετς είπε...

Κουράστηκα Νέλλυ μου, κουράστηκα ν' ακούω ειδήσεις, κουράστηκα ν' ακούω νούμερα που δεν καταλαβαίνω, κουράστηκα...κουράστηκα...να μη βλέπω φως πουθενά...λυπάμαι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και ντρέπομαι φρικτά!
Πώς είναι δυνατό, όλη η ανθρωπότητα να μιλάει μόνο για λεφτά...ΑΦ!