Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Δικαίωμα στη μουσική

Πιο φιλόδοξο και διευρυμένο από ποτέ είναι φέτος το κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που επιμένει ότι η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνον για μυημένους ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Η Ορχήστρα συναντά αυτούς τους, κάθε ηλικίας, συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή προβλήματα οικονομικά, που οφείλουν για κάποιο λόγο να ζουν περιορισμένοι ή μακριά και τους προσφέρει την χαρά της ακρόασης ζωντανής μουσικής.

 
 
 


Συγκεκριμένα: οκτώ διαφορετικά μουσικά σύνολα της Κ.Ο.Α., από μουσικά «ζεύγη» έως ορχήστρες δωματίου, δραστηριοποιούνται ήδη από τις 7 Οκτωβρίου με δωρεάν συναυλίες σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα για παιδιά, σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, νοσοκομεία παίδων, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και θεραπευτικές κοινότητες.
 
Διαβάστε εδώ και δείτε φωτογραφίες  από το αντίστοιχο άρθρο της LIFO που αναφέρεται στις δράσεις εντός Αττικής.

Τουλάχιστον πενήντα (50) τέτοιες συναυλίες έχουν συνολικά προγραμματιστεί σε όλη την Αττική για όλη την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014, μεταξύ άλλων σε μονάδες του προγράμματος 18 ΑΝΩ του Ψ.Ν.Α., στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης «Θησέας», στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα, στην Κιβωτό του Κόσμου, στη Θεοτόκο, στα Ιδρύματα Χατζηκυριάκειο και Χατζηκώνστα, στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
 
Όμως το Πρόγραμμα πάει και στην Περιφέρεια με δωρεάν συναυλίες, δωρεάν σεμινάρια και βραβεύσεις σπουδαστών.
 

 

Το σύνολο μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ΕΝΩΔΟΝ  θα βρεθεί στα Τρίκαλα, 3-5 Ιανουαρίου, στον Βόλο 6-8 Ιανουαρίου και στην Λάρισα 9-11 Ιανουαρίου 2014 για να παραχωρήσει δωρεάν σεμινάρια σε μαθητές ωδείων και μουσικών σχολείων και να διοργανώσει ακροάσεις για τους σπουδαστές, με στόχο να προκριθούν οι πλέον ταλαντούχοι, οι οποίοι θα λάβουν την στήριξη της Κ.Ο.Α. στις σπουδές τους με την μορφή ετήσιας υποτροφίας ή επιδότησης για την αγορά οργάνου και μουσικού υλικού.
 
 
Στα Τρίκαλα τα μαθήματα θα γίνουν στους χώρους του Δημοτικού Ωδείου, της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Πνευματικού Κέντρου
Στις 3/1 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 ένα ιδιαίτερο μουσικο/αναγνωστικό δρώμενο θα γίνει στην Δημοτική  Βιβλιοθήκη της πόλης, όπου η ΣΤ τάξη του 20ου δημοτικού σχολείου Τρίκκης με την καθοδήγηση του δασκάλου της Θεόφιλου Μήτσιου θα αναγνώσει το παραμύθι που συνέγραψε με τίτλο "Η Περιπέτεια του Ψαρά" και το σύνολο ΕΝΩΔΟΝ με την συμβολή των μικρών ακροατών θα επενδύσει μουσικά την ανάγνωση.
Την Κυριακή  5/1 και ώρα 20:00 θα δοθεί η τελική συναυλία του σεμιναρίου με την συμμετοχή επίλεκτων σπουδαστών και του συνόλου ΕΝΩΔΟΝ και θα γίνει και η βράβευση.
 
Αντιστοίχως στον Βόλο θα γίνει το δρώμενο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη την Τρίτη 7/1 και ώρα 11:30 με την συνδρομή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διμηνίου Βόλου και της Δασκάλας της Ε΄τάξης Αμαλίας Τσατσούλη και θέμα το βιβλίο της Βάσιας Μόραλη "Η Βροχή των Αστεριών".
Η τελική συναυλία του σεμιναρίου και η βράβευση θα γίνουν Τετάρτη 8/1 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, όπου θα γίνουν και όλα τα μαθήματα.
Επιπλέον στις 7/1 το βράδυ θα δοθεί συναυλία από το ΕΝΩΔΟΝ και την υψίφωνο Βάσια Ζαχαροπούλου στο LABART  με θέμα "20ς -30ς ένα μουσικό ταξίδι στις σκηνές και τα καμπαρέ της Ευρώπης του Μεσοπολέμου".
 
Τέλος στην Λάρισα  τα μαθήματα θα γίνουν στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με την τελική συναυλία να λαμβάνει χώρα το Σάββατο 11/1 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συναυλιών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.
 
 

Επιπλέον το σύνολο ΕΝΩΔΟΝ θα βρεθεί στα πλαίσια του Προγράμματος στην Λαμία, 22-24/1, στην Χαλκίδα  και την Θήβα , ενώ τα υπόλοιπα σύνολα της ΚΟΑ θα βρεθούν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. όπως Καλαμάτα, Αργος κλπ συνολικά σε 20 πόλεις.
Περισσότερες πληροφορίες σε μεταγενέστερη ανάρτηση.
 
 


Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται χάρη στην ευγενική δωρεά
του Ιδρύματος «Σταύρος  Νιάρχος».

 https://koa.blob.core.windows.net/editorimages/Stavros%20Niarchos%20Foundation%20GR.jpg
Το πρόγραμμα στηρίζει και η εταιρεία ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ.

Στην πόλη των Τρικάλων το Πρόγραμμα στηρίζει και ο Δήμος Τρικκαίων.

 

4 σχόλια:

ξωτικό είπε...

Φιλενάδα
το διάβαζα το πρωί και το καταχάρηκα.
(Ούτε εγώ δεν το ήξερα ....δυστυχώς φαντάσου ....)

Να περάσεις όμορφα και να έχεις πολλές (τέτοιες και άλλες) αληθινές χαρές όπως τις λαχταράει η όμορφη ψυχή σου !!!

VAD είπε...

Kαλή Χρονιά,Υγεία,Δημιουργία,Χαρά....όλα διαρκείας :)

Άιναφετς είπε...

Τι όμορφο, τι τρυφερό, Νέλλη μου!
Το τελευταίο πράγμα που θα χάσουμε απ΄τη καρδιά μας, θα είναι η μουσική, αυτό το τραγούδι που ξέρει πολύ καλά να μαλακώνει και τη πιο σκληρή καρδιά!
Εύχομαι σε σένα και στην οικογένεια σου, να έχετε μια χρονιά γεμάτη χαρά και όμορφες δημιουργίες!
ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς!

Christina V. είπε...

Νελλάκι μου Καλή Χρονιά με υγεία, χαρά και δημιουργία! Καιρό είχα να περάσω! Ξέρω τι υπέροχη δουλειά κάνετε με αυταπάρνηση και σας θαυμάζω γι' αυτό! Σε καιρούς δύσκολους στηρίζετε πολύ κόσμο! Καλή δύναμη σε όλα και να 'στε γεροί και με κέφι να συνεχίζετε! Πολλά φιλιά!