Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πώς το οικονομικό Δ' Ράιχ πνίγει την Ελλάδα

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

Printer-friendly versionSend to friend

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ TVXS:

Το γερμανικό σχέδιο οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, με στόχο τη δημιουργία ενός Τέταρτου Ράιχ με οικονομικά μέσα, βρίσκεται πίσω από την ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα, ενώ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνειδητοποιούν τώρα, ότι αργά ή γρήγορα θα γίνουν οι επόμενοι στόχοι αυτής της γερμανικής προέλασης.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η γερμανική πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που τείνει να μετατρέψει τα επόμενα χρόνια όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σε φτηνές βάσεις παραγωγής της Γερμανίας:

- Το 1995, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Γερμανία έφθασε στο ιστορικό αποκορύφωμά του και έκτοτε πάγωσε, με συνεχείς μεταρρυθμίσεις που συμπιέζουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Παράλληλα, συμπιέζεται και η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να εξάγουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στην Γερμανία.

- Το αποτέλεσμα της φρενήρους κούρσας της Γερμανίας προς όλο και μεγαλύτερη μείωση του εργατικού κόστους είναι δραματικό, ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου, αλλά τελευταία και για την Γαλλία: το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% από το ’95, της Ισπανίας κατά 30% και της Ιταλίας κατά 75%. Τα διεθνή μερίδια αγοράς των χωρών του νότου συρρικνώνονται, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει ξεπεράσει τα 120 δις. ευρώ και είναι πλέον υπερδιπλάσιο από το πλεόνασμα της Γαλλίας (49 δις. ευρώ).

- Η δημιουργία της νομισματικής ένωσης έδωσε ακόμη μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στην Γερμανία, διευρύνοντας τις ανισορροπίες: οι χώρες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη γερμανική κούρσα ανταγωνιστικότητας έχουν χάσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, ενώ τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που έχει διατηρήσει η ΕΚΤ εδώ και δέκα χρόνια εξυπηρετούσαν μεν τη γερμανική οικονομία, που είχε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά συνέβαλαν στη μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών στις χώρες του Νότου, όπως και στην αύξηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πληρωμών.

- Η παγκόσμια κρίση επέτεινε το πρόβλημα, καθώς οι χώρες του Νότου βρέθηκαν αντιμέτωπες με το πάγωμα της ανάπτυξης και με νέα χρέη, για να στηρίξουν τις οικονομίες στη διεθνή ύφεση, η Γερμανία πάτησε ακόμη περισσότερο το «γκάζι» των εξαγωγών, για να τις χρησιμοποιήσει ως μηχανισμό εξόδου από την κρίση και παράλληλα συγκράτησε ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος, βυθίζοντας ακόμη χαμηλότερα τη ζήτηση στην αγορά της.

Καθώς οι χώρες του Νότου, με πρώτη την Ελλάδα, γονατίζουν από το βάρος των χρεών και της οικονομικής καχεξίας, η Γερμανία περνά στο επόμενο και πιο επικίνδυνο στάδιο της πολιτικής της, που έχει θορυβήσει ακόμη και την Γαλλία, ιστορικό εταίρο των Γερμανών στο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μετά το μακελειό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Γερμανοί, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, προτείνουν σε όσες χώρες «γονατίζουν», αντιμετωπίζοντας τεράστια ανοίγματα στο ισοζύγιο πληρωμών, που είναι το πραγματικά σοβαρό πρόβλημα, πέρα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μια συνταγή που δεν έχει ακολουθηθεί καν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: εισηγούνται αιματηρά μέτρα σταθεροποίησης, χωρίς καν να παρέχεται στα κράτη η χρηματοδοτική στήριξη που συνοδεύει πάντα ακόμη και τα σκληρότερα προγράμματα του ΔΝΤ.

Πρόγραμμα ΔΝΤ, χωρίς λεφτά ΔΝΤ

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πρόγραμμα του ΔΝΤ, χωρίς τα λεφτά του ΔΝΤ», επισήμανε χθες χαρακτηριστικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ζαν Πισανί-Φερί, συμφωνώντας απόλυτα με την τοποθέτηση, νωρίτερα, του Γιώργου Παπανδρέου στην ίδια συζήτηση. «Η Ευρώπη πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα υπό όρων παροχής βοήθειας», τόνισε ο καθηγητής, αλλά την ίδια ώρα η γερμανική πλευρά επέμενε σε μια «κλειστή» ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, λέγοντας συνεχώς «όχι» στην υποστήριξη της Ελλάδας.

Εφαρμογή «αιματηρών» μέτρων λιτότητας (η BNP έχει τονίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το αυστηρότερο πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1978!) χωρίς χρηματοδοτική υποστήριξη οδηγεί σε κάθετη υποχώρηση εισοδημάτων και βαριά υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου μιας χώρας. Η γερμανική ηγεσία, όμως, δεν φαίνεται να θορυβείται από την προοπτική αυτή, ούτε και να ανησυχεί από τον κίνδυνο πτώχευσης μιας ή περισσότερων χωρών. Στην πιο ακραία εκδοχή της γερμανικής πολιτικής, που πλέον υιοθετείται και δημόσια από την Μέρκελ ή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όποιος δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ, μπορεί και να φύγει!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι θα εκπληρωθεί ο επόμενος στόχος του γερμανικού σχεδίου: χώρες με τρομακτικά οικονομικά προβλήματα, που θα είναι υποχρεωμένες να υποστούν βαθιά ύφεση και συμπίεση εισοδημάτων, θα είναι έτοιμες να ενδώσουν στις επεκτατικές διαθέσεις των γερμανικών πολυεθνικών.

Το οικονομικό Δ’ Ράιχ ευελπιστεί, ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της ευρωπαϊκής διαδικασίας ενοποίησης, θα σπάσουν οι εθνικές γραμμές αντίστασης στις εξαγοράς στρατηγικών επιχειρήσεων από ξένες εταιρείες και, αργά ή γρήγορα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ασθενέστερων χωρών θα περάσουν με ελάχιστο κόστος στα χέρια γερμανικών, ώστε να επεκτείνουν θεαματικά τις βάσεις παραγωγής τους και να συνεχίσουν με νέα μέσα και δυνατότητες την κούρσα ανταγωνιστικότητας, για την κατάκτηση μιας παγκοσμίως πρωταγωνιστικής θέσεις, δίπλα στις εξαγωγικές υπερδυνάμεις της Ασίας, νέες και αναδυόμενες.

Άλλωστε, αυτή την επέκταση παραγωγικής βάσης προώθησαν με επιτυχία οι Γερμανοί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και σε αυτή την επέκταση στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό το διεθνές ανταγωνιστικό θαύμα των τελευταίων ετών από τις γερμανικές πολυεθνικές. Σήμερα, όπως ιστορικές βιομηχανίες, σαν την τσεχική Skoda, βρέθηκαν στον έλεγχο γερμανικών πολυεθνικών με ψίχουλα, οι Γερμανοί ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο θα επαναληφθεί και σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όσο αυτές θα βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη οικονομική αδυναμία.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τον ΟΤΕ: την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom έχουν ζητήσει επισήμως την άδεια από το υπουργείο Οικονομικών, για να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί μετοχές του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο και να αποκτήσουν την πλειοψηφία και τον πλήρη έλεγχο. Προς το παρόν η κυβέρνηση αρνείται την… ευγενική προσφορά, αλλά ουδείς γνωρίζει πόσο ακόμη θα αντέξει την πίεση.

Αν η Ελλάδα πέσει σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, πτωχεύσει ή εκδώσει δραχμές με τριτοκοσμικές ισοτιμίες με το ευρώ, ίσως το κακόγουστο αστείο γερμανικών media («πουλήστε την Κέρκυρα ή την Ακρόπολη για να σωθείτε») να πάψει να είναι τόσο αστείο: μετρημένες στα δάχτυλα γερμανικές πολυεθνικές και εύποροι Γερμανοί θα μπορούν να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί από στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, μέχρι τα καλύτερα «φιλέτα» του ελληνικού real estate.

Το ξύπνημα της Γαλλίας

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η απειλή αρχίζει να γίνεται πλέον ορατή. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η Κριστίν Λαγκάρντ, καταφέρθηκε ευθέως αυτή την εβδομάδα κατά της γερμανικής πολιτικής, από τις στήλες μάλιστα της βρετανικής «ναυαρχίδας» του οικονομικού Τύπου, των Financial Times. Η Λαγκάρντ καυτηρίασε τη συνεχή μείωση του εργατικού κόστους στη Γερμανία, για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, καθώς διαπιστώνει ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πουλήσουν αγαθά στο βασικό εμπορικό εταίρο της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι διαπιστώνουν με έκπληξη, ότι ο ιστορικός συμβιβασμός των αρχών της δεκαετίας του ’90, όταν η Γερμανία δέχθηκε να θυσιάσει το πολύτιμο μάρκο της στο βωμό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αρχίζει να χάνει την αξία του, όσο το Βερολίνο εφαρμόζει μια ακραία επιθετική πολιτική στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο, θυσιάζοντας αυτή τη φορά όχι τις ζωές στρατιωτών, αλλά τα εισοδήματα πολιτών. Η Γερμανία, όπως διαπιστώνει το Παρίσι, δεν ακολουθεί πλέον πολιτικές σύγκλισης και ενίσχυσης των θεσμών οικονομικής συνεργασίας, αλλά στρατηγικές που επιτρέπουν όλο και μεγαλύτερες αποκλίσεις, ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ασθενέστερους οικονομικά στην Ευρωζώνη.

Οι Γάλλοι βλέπουν με αγωνία το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να αυξάνεται με ρυθμούς που οι ίδιοι είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν, χωρίς να θυσιάζουν εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών και το βιοτικό επίπεδο που σήμερα απολαμβάνουν και δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη γερμανική προέλαση.

Από μια άλλη οπτική γωνία, επίσης, το master plan των πολιτικών της Δεξιάς και των συμμάχων τους στη γερμανική βιομηχανία αρχίζει να ενοχλεί τους τραπεζίτες στην ίδια τη Γερμανία: η ΕΚΤ διαφωνεί με την προτροπή στην Ελλάδα να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί αντιλαμβάνεται, ότι η Ουάσιγκτον θα βάλει με αυτό τον τρόπο «πόδι» στην επικράτειά της, ενώ ο Γιόζεφ Άκερμαν της Deutsche Bank προειδοποίησε χθες την Μέρκελ, ότι αν η Ελλάδα δεν στηριχθεί, θα έχουν πολλά να χάσουν οι γερμανικές και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως έμπειρος στη διεθνή διπλωματία, έχει διαγνώσει την τάση απομόνωσης που έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη η στρατηγική και οι τακτικές της γερμανικής ηγεσίας και επιδιώκει να το εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Έχοντας κερδίσει την υποστήριξη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γαλλίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο αίτημα της Ελλάδας να παρουσιασθεί επιτέλους δημόσια ο μηχανισμός στήριξης της χώρας που θα ενεργοποιηθεί αν χρειασθεί, ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη διπλωματική του εκστρατεία στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου, στις 25 Μαρτίου.

Το μήνυμά του προς τους ηγέτες θα είναι απλό: «αν δεν μας στηρίξετε, προσφεύγουμε άμεσα στο ΔΝΤ». Οι περισσότεροι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας και πλέον θα κληθεί η γερμανική ηγεσία να δώσει την οριστική της απάντηση, αντιμετωπίζοντας πιθανότατα συνθήκες πολιτικής απομόνωσης πρωτοφανείς στο χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν, ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση Μέρκελ να πει ένα «όχι» που ουσιαστικά θα κλονίζει τα θεμέλια της μεταπολεμικής συνεργασίας στην Ευρώπη, που έχει προσφέρει 70 χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών. Αν οι Γερμανοί υποχρεώσουν τους εταίρους τους να αμυνθούν απέναντι σε μια νέα γερμανική προέλαση, έστω ειρηνική αυτή τη φορά, το Βερολίνο θα έχει πολλά να χάσει: η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η γερμανική ισχύς μπορεί να φαίνεται ανυπέρβλητη, αλλά αργά ή γρήγορα δημιουργεί τόσο ισχυρές αντισυσπειρώσεις, που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην ήττα.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο http://www.sofokleous10.gr

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;


για δέστε και στου vagnes το ιστολόγιο εδώ!



2.42857

23 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

και από το ζαπζαπ της ελευθεροτυπίας.
"ΟΝ Οι Γερμανοί δεν είναι φίλοι μας! ΖΑΠ Δεν είναι μόνον η Αγκέλα Μέρκελ που κρατά σκληρή στάση κι αρνείται να συζητήσει μεθαύριο το θέμα της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα αν πρώτα δεν πτωχεύσουμε, εξηγούσε στο χθεσινό δελτίο του ΜΕΓΚΑ ο Παύλος Τσίμας.
ΖΑΠ Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι Financial Times, 6 στους 10 Γερμανούς δεν θέλουν η Ε.Ε. να στηρίξει την Ελλάδα προσφέροντας βοήθεια και 3 στους 10 θέλουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. ΖΑΠ Εγώ πάντως αν ήμουν ένας μέσος Γερμανός που θα πήγαινε στην Ελούντα ή στον Αστέρα, θα το σκεφτόμουν πολύ να έρθω στην Ελλάδα για διακοπές. Θα προτιμούσα τον εσωτερικό τουρισμό..."
κατά τα άλλα καλησπέρα σου! :)

Νimertis είπε...

προσωπικά έχω αρχίσει κιόλας! συγχαρητήρια, εξαιρετική ανάρτηση!!

55fm είπε...

Μήπως να πάνε στο διάβολο!!!
Πολλά συγνώμη,αλλά δεν πάει άλλο!
Φιλιά, γλυκιά και όμορφη Νέλλη!

kariatida62 είπε...

Να τους στείλω και εγώ έναν διάολο, να το ευχαριστηθούμε;

kiki είπε...

Θεωρείς ότι ο έλληνας καταναλωτής έχει την ωριμότητα για μια τέτοια συμπεριφορά; Εγώ όχι...Μακάρι να την είχαμε!

Γκιωνης είπε...

. Γειά σας
. Με διαολοστείλματα ( ! ) δεν κάνουμε τίποτε.
. Και δεν χρειάζεται να βγούμε στα μπαλκόνια και στούς δρόμους για το να σταματήσουμε να αγοράζουμε οτιδήποτε το Γερμανικό. Χρειάζεται απλά να το κάνουμε !
. Και να θυμόμαστε πώς δεν είναι μόνο η Deutsche Telekom που θέλει για ένα κομμάτι ψωμί το υπόλοιπο τού ΟΤΕ. Καθημερινά στα νησιά υπάρχει και αργότερα θα ενταθεί μία επίθεση στις τιμές τής γής για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα βορειοευρωπαίων.

. Είναι απαραίτητο κι εδώ να παρθούν μέτρα πρίν είμαστε μειοψηφία στα νησιά μας. Να αυξηθεί κατακόρυφα ( 180 % ; ) η φορολογία απόκτησης γής από αγοραστή χωρίς Ελληνική Ιθαγένεια ; Να μπεί ειδικό τέλος ; Δεν ξέρω.

. Αλλά φοβάμαι οτι μάς γονατίζουν μόνο και μόνο για να τούς ξεπουλήσουμε οτι έχουμε και δεν έχουμε, από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τά νερά και τα χώματά μας και τότε, αφού δεν θα 'χουμε πιά τίποτε, να παρακαλάμε να αγοράσουν και μάς. . .

Artanis είπε...

Μάλλον θα έπρεπε...Καλημέρα από ΝΖ...

Caesar είπε...

Πολύ καλή και ψύχραιμη ανάλυση για την πορεία της γερμ. οικονομίας. Αν συνοδεύονταν και με τον τρόπο διείσδυσης των προϊόντων της στις άλλες χώρες, πχ ζίμενς, θα είχε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον!

KOSTAS PAP είπε...

Το κάθε κράτος ενδιαφέρεται κατ' αρχήν για τα συμφέροντά του, όπως και αμείς για τα δικά μας και αυτό ίσως είναι αυτονόητο. Πριν λίγους μήνες, προτού αρχίσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σε κανένα δεν έφταιγαν οι Γερμανοί, που και τότε τα συμφέροντά τους υπηρετούσαν. Τώρα που οι ίδιοι εμείς (όχι όλοι βέβαια, δεν φέρουμε την ίδια ευθύνη όλοι) καταντήσαμε τη χώρα μας σε αυτό το χάλι, αντί να κοιτάμε πως θα συμαζέψουμε τα ασυμάζευτα και να αποδώσουμε ευθύνες στους ενόχους, μας έπιασε πατριωτικό μένος κατά των Γερμανών ή κατά της Wall Street κλπ. Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν, με ενδιαφέρον για τον τόπο και με φροντίδα, κυβερνήσει τη χώρα δεν θα ήμασταν τώρα σε αυτή τη θέση. Πιο ανθέλληνες από όλους τους ανθέλληνες είναι αυτοί, που μας κυβερνούν χρόνια τώρα, σε αυτό το πανηγύρι της λαμογιάς και πεντάρα δεν δίναν για την κατάληξη της χώρας. Σε τι μας φταίνε οι Γερμανοί, που ο Ψωμιάδης με δέκα εντάλματα σύλληψης εις βάρος του κυκλοφορεί καιρό ελεύθερος χωρίς κανείς να τον αγγίζει; Γιατί κάποιοι εδώ πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματα κατά της χώρας τα τελευταία χρόνια και πολύ φοβούμαι, πως όλη αυτή η υστερία, θα κάνει τα αμαρτήματα να ξεχαστούν. Θα πληρώσει κανείς;
Καλό βράδυ.

ξωτικό είπε...

Νελλη μου γλυκιά
θα συμφωνήσω απολύτως με το σχόλειο του Παπαποστόλου .Οι Γερμανοί σήμερα οι Αμερικανοί άλλες φορές και όποιοι άλλοι "εχθροί" έτσι λειτουργούσαν κι έτσι θα λειτουργούν πάντα φροντίζοντας τα συμφέροντά τους και πολύ καλά το γνωρίζουμε .το θέμα είναι τι έχουμε κάνει εμείς για να καταντήσουμε την χώρα μας αδύναμο κρίκο.Γι αυτό αν δεν πάει κάποιος φυλακή πρώτα ώστε να αλλάξει πραγματικά η νοοτροπία που μας έφερε εδώ ,όλα τα άλλα θα γίνονται για εκτόνωση και για να μεταθέσουμε τις ευθύνες μας απλώς για άλλη μια φορά.Πρέπει να γίνουμε συνειδητοί καταναλωτές με πολλούς τρόπους και για πολλά προϊόντα φυσικά, και να ενισχύουμε τα ελληνικά προϊόντα έτσι κι αλλοιώς ,αλλά και ειδικά τώρα ,και όχι ως πυροτέχνημα μόνο ....Αλλά αν δεν νοιώσουμε τις ευθύνες μας δεν υπάρχει καμμία ελπίδα νομίζω.

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Θα πρότεινα μακροπρόθεσμη ελληνική πολιτική ενάντια στη γερμανική οικονομική ηγεμονία της Ευρώπης.
-Όχι νέες εμπορικές συμφωνίες με τη Γερμανία (ούτε ναυπηγεία, ούτε υποβρύχια, ούτε νέα Ζίμενς, ούτε γερμανικά αυτοκίνητα, ούτε γερμανικές ηλεκτρικές συσκευές).
Το μόνο γερμανικό προϊόν που αγοράζω είναι πάτοι για τα παπούτσια μου γιατί είναι εξαιρετικής ποιότητας και σημειωτέον, αν συνεχίσω να αγοράζω αυτό το προϊόν, θεωρώ πως στέλνω το πλέον συμβολικό μήνυμα στους πλούσιους εταίρους μας στην Ε.Ε.

Αγγελικη Ν είπε...

Νέλλυ καλημέρα,
Θα συμφωνήσω με τον κύριο Παπαποστόλου. Οι Γερμανοί έχουν ένα οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα και το ακολουθούν με τον συστηματικό τρόπο, που όλοι γνωρίζουμε. Εμείς τι κάνουμε?

Στην φάση που τα έχουμε κάνει… να μη πω πως, γυρεύουμε έναν αποδιοπομπαίο τράγο να του φορτώσουμε το μίσος για τα μέτρα που σπασμωδικά παίρνουμε για να συγκρατήσουμε την κατρακύλα. Σχηματικά θα πω: Ο ένας εχθρός είναι οι Γερμανοί και ο άλλος οι δημόσιοι υπάλληλοι! Ακολουθούμε την λογική του Όργουελ…

Αφού ορίσαμε τους κακούς, καταθέσαμε ένα φρικτό φορολογικό νομοσχέδιο για να εισπράξουμε φόρους (εκτός από τα δάνεια!) Όμως, δεν αρκεί να εισπράττουμε! Πρέπει και να διαχειριζόμαστε σωστά τις εισπράξεις. Εσείς που ζείτε στην Ελλάδα, έχετε δει να γίνεται κάτι σε αυτό το τομέα? Εγώ στην Ν Αφρική λίγα ακούω... Για να γίνω πιο σαφής, άκουσα ότι κόπηκε η παρέλαση με μηχανοκίνητα μέσα. Κανείς όμως δεν είπε πόσο στοίχισε η στρατιωτική παρέλαση! Ή το άλλο: Ήταν καιρός για να χτίζουμε στάδια στην Θεσσαλία για αγώνες όταν τα Ολυμπιακά έργα δεν αξιοποιούνται και καταρρέουν? Ήταν καιρός για να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια υπηρεσία στην Κρήτη για να ασχολείται με τα τοπικά δημόσια έργα, όταν υπάρχουν ένα σωρό στελεχωμένες υπηρεσίες του ίδιου Υπουργείου με το ίδιο σχεδόν αντικείμενο? Και γιατί η σχετική ανάγκη υπάρχει μόνο στην Κρήτη και όχι και στις λοιπές περιφέρειες της χώρας?

Νομίζω δεν μπορείς να στερείς από εργαζόμενους τον 14 μισθό και μετά να πετάς λεφτά σε καταβόθρα, για να ικανοποιήσεις ποιούς?

H.Constantinos είπε...

Είναι μιά ιδέα που θα άρεσε πολύ και σε όλους τους υπόλοιπους ευρωπαίους ανεξαιρέτως...

Mariela είπε...

Το ομολογώ... δεν διάβασα το κείμενο, αλλά και μόνο ο τίτλος μου έφτασε....
ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!
καλό ΣΚ

ΠΟΛΛΆ ΦΙΛΙΑ

α Κενταύρου είπε...

Περίεργη λογική
Δεν φταίει ο δανειζόμενος που απερίσκεπτα δανειζόταν για τη καλοπέραση του,φταίει ο δανειστής που βλέπει ότι ο δανειζόμενος υπήρξε ανεύθυνος και δεν επιθυμεί πλέον να τον δανείσει.Οι δανειστές πλέον ζητάνε εγγυήσεις. Ξεχνάμε ότι το πρόβλημα των300 δισ δεν το έχουν οι Γερμανοί εμείς το έχουμε.

Thalassenia είπε...

Αποχή από την υπερκατανάλωση των πάντων προϊόντων άχρηστων που μας περιβάλουν.
Και ας δούμε λίγο την δική μας καμπούρα όχι του μπροστινού.

Καλό βράδυ.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Δε νομίζω ότι θα αντιδρούσε ποτέ ο Έλληνας έτσι,μαζικά,σε κάτι τέτοιο όπως το μποϋκοτάζ ξένων προϊόντων.Κάποια πράγματα έγιναν στο παρελθόν αλλά δυστυχώς,ξεχνάμε γρήγορα,ακριβώς όπως και ενθουσιαζόμαστε γρήγορα με ένα σχέδιο,μια ιδέα...

Poet είπε...

Το ότι ευθύνονται οι Έλληνες για τη σπατάλη και τη διαφθορά δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνονται οι Γερμανοί για τη φασιστική νοοτροπία τους. Ανατρίχιασα ακούγοντας δηλώσεις απλών Γερμανών στον δρόμο. Λες και είναι η Ευρώπη αμπελοχώραφό τους. Επόμενο βήμα τι; Να στείλουν τα πάντσερ και να ανοίξουν τα στρατόπεδα;

Μαζί σου, Νέλλη μου.

dodo είπε...

Και να πάψουμε στην Ελλάδα να αγοράζουμε Μερσεντές και Πόρσε;!!! ;-))

Άιναφετς είπε...

Είμαι τόσο προβληματισμένη με δυο video που έλαβα χθες που ειλικρινά δεν ξέρω πως να αντιδράσω και με αυτό, σίγουρα κάτι θα κάνω...
Το ένα είναι από την Γαλλία και αφορά τα παιδάκια που πάσχουν από λευχαιμία λόγω ψεκασμών... και το άλλο από τους xartaetoi, (στο blog μου η πρόσβαση) για μια ομάδα παιδιών που επιχείρησε να πάει στον Δήμαρχο για να τους παραχωρήσει μια εγκαταλειμμένη αλάνα για παιχνίδι!

logia είπε...

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Αγαπητοί μου @φίλοι
διάβασα με προσοχή τα σχόλιά σας

και θα ήθελα να σας πω την γνώμη μου

κατ΄ αρχήν πρέπει να ξέρετε ότι είμαι και γω ένας δημόσιος υπάλληλος
Ναι, είμαι ένας τέρας που κλέβει το δημόσιο. Έτσι θα είναι αφού το λένε οι άλλοι, γιατί εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει με ποιόν μαγικό τρόπο το κάνω.
Ξέρετε, αγαπητοί μου φίλοι, εμείς οι μουσικοί των Κρατικών ορχηστρών, έχουμε έναν μισθό που ο μισός είναι επιδόματα, τα οποία φυσικά δεν μπαίνουν στα δώρα, άρα ήδη εμείς παίρνουμε 13 μισθούς και όχι 14 και επίσης δεν μπαίνουν ούτε στη σύνταξη, άρα σύνταξη που μετά βίας θα φτάνει το ήμισυ του μισθού μας. Επίσης εμείς οι φοβεροί κλέφτες αγοράζουμε και συντηρούμε και φέρνουμε στη δουλειά και στα ταξίδια της ορχήστρας εντελώς ανασφάλιστα όργανα χιλιάδων ευρώ. Επίσης εμείς οι μαφιόζοι δημόσιοι υπάλληλοι των κρατικών ορχηστρών αγοράζουμε μόνοι μας τις νότες για μελέτη, τα μολύβια μας, τα ρούχα συναυλιών. Ακόμη, πέρα από τις ώρες που δουλεύουμε στην ορχήστρα, έχουμε και ατελείωτες ώρες μελέτης στο σπίτι.... Εμείς αγαπητοί φίλοι, την 25η Μαρτίου είχαμε πρόβα πρωί και βράδυ για τη συναυλία της επομένης. Συνήθως στις γιορτές έχουμε συναυλίες. Μπορεί να κάνουμε πρόβα 12 τη νύχτα με 3 τα ξημερώματα γιατί το θέατρο του Ηρωδείου τότε είναι ελεύθερο για πρόβα και πολλά ακόμη, που δεν χρειάζεται να τα αναλύσω όλα.
Μα το κυριότερο, είμαστε μισθωτοί και φυσικά με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε!!!!
Τώρα, όσον αφορά το θέμα με την Γερμανία, ναι, συμφωνώ, δική μας ευθύνη το χάλι μας και να κάνουμε και ό,τι χρειάζεται για να το διορθώσουμε, μα όχι να στήσουμε και .... στις ορέξεις των άλλων, ούτε να ξεπουλήσουμε τα πάντα. Γιατί αναμφίβολα, η δική μας κρίση, εκτός του ότι πιθανόν και να μας οδήγησαν σε αυτήν, δεν πρέπει να γίνει αιτία να ξεπουληθούμε στο ισχυρό κεφάλαιο των βορειοευρωπαίων που μας ορέγονται. Γιατί, τι στο διάολο ενωμένη Ευρώπη είμαστε; Εγώ νιώθω λίγο σαν το μικρό αδελφάκι, το αλητάκι πολυμελούς οικογένειας, που πεινάει και ετοιμάζονται να το βράσουν και να το φάνε για να επιβιώσουν οι υπόλοιποι...
Καταλάβατε λοιπόν, ότι συμωνώ σχεδόν με όλους, με άλλους λιγότερο με άλλους περισσότερο, μα το σχόλιο που με καλύπτει απόλυτα, είναι αυτό του Poet.
Σας ευχαριστώ όλους που περάσατε από δω, για τη γνώμη σας και το χρόνο σας, αυτό είναι από τα καλά του ιστοχώρου, ότι μπορούμε να ανταλλάσσουμε πολιτισμένα απόψεις και ας διαφωνούμε!!!!!

Καλό Πάσχα σε όλους,
με την αγάπη μου!!!!!

Μάρκος είπε...

Μεγάλα θέματα, μεγάλες οι συζητήσεις, να δούμε αν θα τα καταφέρουμε στο τέλος...
Καλό πάσχα, μακάρι η ανάσταση να είναι γρήγορη...

logia είπε...

@Μάρκο

τώρα είδα το σχόλιό σου για τους Γερμανούς
Εύχομαι να είναι λιγότερο τραγικά τα πράγματα, απ΄ότι όλοι μέσα μας φοβόμαστε και γρήγορα να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς
εύχομαι...